Vuxen

Reklamen i brevlådan, den gillar jag inte. Då jag bestämt själv har jag haft ”nej tack” i många år.

Men. Jag bläddrar ibland igenom reklamen innan jag slänger den. Mycket slänger jag innan någon sett den. Men så läste jag hastigt Kalix-bladet, och hittade en helsida med en text, som jag läste ordentligt. Den berörde mig verkligen, den handlar om ungas alkoholvanor. En tjej på medieprogrammet, Wiktoria Engman, har skrivit texten.

Idyllen krackelerar, heter den. Och att säga att den handlar om ungas alkoholvanor är egentligen inte sant. Den handlar som jag ser det om vuxnas tillkortakommanden som föräldrar. Föräldrars feghet, likgiltighet eller dumhet. Och möjligen det övriga samhällets brist på engagemang, speciellt när somliga föräldrar inte orkar, kan, vill eller har förmågan att förstå.

”På de flesta andra ställen har de poliser, de har Föräldrar på stan, de har människor som törs och vill ta ansvaret”, skriver Wikoria. Hon tycker inte att det räcker att växa upp i en kommun som är en vacker idyll till det yttre. Hon vill att föräldrar ska reagera och ta itu med sina barn som exempelvis super sig redlösa som 13-åringar.

Det är länge sedan jag jag blev så berörd av en text, sedan jag hörde så kloka ord av en 18-åring och sedan jag kände igen den egna kommunens tillkortakommanden så tydligt. Det finns många exempel på att det är just så här. Nackdelen med en liten kommun är kanske att man inte vill stöta sig, sticka ut eller helt enkelt våga. Ibland tycker man att det ”dåliga”, slappheten och likgiltigheten tar överhanden.

Just det där; att supa sig sig full innan man ens är 15. Man baxnar! Jag såg häromdagen en 15-åring röka, mest troligt med föräldrarnas goda minne. Bara det gör mig nästan galen. Vad säger man då; Här har du veckopengen Lillpelle, köp dig nu nå´cigaretter! Just det, man måste ju vara 18 för att köpa tobak. Köper föräldrarna ut cigaretter? Hur har de råd? Varför betalar man för att försämra hälsan, gräva hål i ekonomin och underminera rikets lagar inför barnet?

Att tjuvröka någon gång är dumt, speciellt idag när man vet hur farligt det är. Och att barn kanske inte gör som föräldrar och lagen föreskriver, så är det. Men när man som vuxen tycker att det är ok, att supa sig full eller röka som 14-åring, det är då det blir ett problem. Eller för den delen som 16-17-åring också.

I dagens NSD finns ett reportage om en ung kvinna från Norrbotten som dog av knark, jag tror det var som 24-åring. Då hade hon druckit och knarkat i tio år! Det hade börjat med att hon hittats redlöst berusad som 14-åring. För helvete, man är ju ett barn som 14-åring! Om inte föräldrarna klarar av att hålla barnet ifrån det livet, var är de andra vuxna då?

När äldste sonen slutade nian, ringde jag till några andra föräldrar. En hade köpt ut cider till sin son. Jag sa att det gör jag INTE. Jag såg två eller tre andra föräldrar ute, ungdomarna grillade korv. Det var jag som yngsta förälder som fick vara den töntigaste mamman. Men det kunde jag ta. Och barnet kunde ju inte rå för att han hade mig som förälder.

Men nog är det synd om de skötsamma barnen ibland. Det är svårt att som tönt, nörd och kanske 14, 15, 16 år, att stå emot ”tuffa gänget”. Speciellt dem som har stöd hemifrån när det gäller att inte följa allehanda åldersgränser. Och lagar.

Det finns som sagt laglydiga barn och vuxna. Men de gör inte så stort väsen av sig. Och å barnens vägnar förstår jag det, det är inte lätt att vara ”tönt”. När det gäller de vuxna, håller jag med Wiktoria Engman; Var är de? Tack, Wiktoria, 18 år, för en tänkvärd text, tack för att du vågar. Och framför allt tack för att du visar att det finns förståndiga tänkande unga.

Ibland blir man förvånad, reklambladen kan överraska.

2 reaktioner på ”Vuxen

  1. Wiktoria skriver:

    Hej! Jag skulle bara googla mitt namn och se om jag fick upp någonting intressant, och det fick jag!

    TACK så hemskt mycket för ”berömmet” för min text. Jag blir så otroligt glad när folk gillar mina texter. Tack igen! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s