Snabbt och ytligt – en grundkurs

……men inte bara…..

@nordanmyren: Polis och lärare vet inget om sociala medier, säger ung på Morgonekot. Nähä! Grymt inkompetenta är de. Spelar de stenkakor?

Om nu ‘vanligt’ folk vill tjura utan att fortbilda sig själv må ju vara. Men i vissa yrken ingår det faktiskt.

Jag har varit tvungen att utbilda mig själv i ämnet, i nästan alla jobb jag har/haft.

Det är som att nätet inte räknas, om man blundar så finns det inte. Låt ungarna lära er vissa saker, lär er själva vissa. Visst är det svårt med sociala medier om man själv inte är speciellt social. Men som vuxen har man ju i alla fall lärt sig många sociala koder – och fler blir det varje dag, om man håller ögon och öron öppna.

Tänk på alla har olika social förmåga, på nätet liksom i det ‘riktiga’ livet. Alla håller inte uppe käften lika mycket i fikarummet heller. Och alla sitter inte och pratar med vem som helst om vad som helst där heller. Fikarummet är större nu för tiden, men man väljer också mycket mer sällskapet än det var förr. Samtidigt kan folk tjuvlyssna mer, på vissa ställen. På somliga ställen är dörren på vid gavel. Andra är helt privata.

De som vill vara sociala eller utbyta erfarenheter med likasinnade har mycket större möjligheter idag. De som vill vara elaka, har det också.

Men i princip är sociala medier bara som det är i fikarummet, eller på släktmiddagen, eller i omklädningsrummet, eller…..

Fastän det går fan så mycket snabbare 😉

Och ännu mer viktigt är det att lära folk granska information kritiskt. Ännu mer. Alla som verkar på nätet har ju inte varsin redaktör eller ansvariga utgivare, om man så säger.

Jag tänkte bara förklara enkelt för yrkesverksamma som jobbar i miljöer med mycket media. Utan att kunna ett skit. Som polisen som inte vet vad ett instagramkonto är. Och läraren som inte vet skillnaden på olika medier.

Intressant i morgonens inslag, hörde bara lösryckta meningar som folk som håller på med flera medier samtidigt gör, var att de flesta hot/kontakter på nätet faktiskt inte är anonyma. Men många nättroll finns det i vissa av medierna och inom vissa ämnen – gissa vilka.

Hör av er, någon, om jag ska skriva en handledning i ämnet!

Hallå! Världen förändras! Vissa verktyg ändras snabbt, vissa saker ändras inte!

Var inte rädda, vi har ju kvar alla de gamla sakerna. Som hovtången, till exempel. Vi kan sitta och meta. Eller dricka kaffe.

Det känns tryggt.

Men usch vad snabbt och slafsigt jag skriver – hör fortfarande Morgonekot. Om vargar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s