En av veckans historier…..

….från det verkliga livet:

En maskinentreprenör i en ålder av 50 plus över en kaffekopp, berättar följande om överkalixmålet:

Han satt och åt lunch på Vippabacken, kanske en tio år sedan, när min pappa Tore var kvar i jordelivet. De satt mitt emot varandra, och pratade tvärs över bordet. Som är helt normalt i vår trakt så pratade farsan uteslutande överkalixmål, och den yngre svarade på svenska. De resonerande länge och väl. Pappa kände ju till den yngre mannens pappa mycket väl, han som startade åkeriet. De talade om detta och annat smått och gått. Hela tiden på överkalixmål växlat till svenska till överkalixmål till svenska. Ett helt normalt beteende i vår generation, vi som växt upp med språket, men inte talat det själva.

När de suttit ett långt tag, kom en okänd man fram till bordet och sa:

– Ursäkta, men jag måste få fråga: Hur förstår ni varandra?

Haha, jo klart att folk undrar. Och den där mannen kunde inte förstå – för honom var det verkligen två helt olika språk. Vi tycker det är normalt, så normalt att vi inte ens tänker på det.

För övrigt var alla stammisar, av vilka många var betydligt yngre jobbare än farsan, väldigt snälla och tålmodiga med honom – när han blev mer och mer dement, och frågade samma saker flera gånger. Nog hade han det bra, när han kunde sitta där på luncherna på Vippa. Det borde alla gamlingar få göra.

En reaktion på ”En av veckans historier…..

  1. Så fint!
    Påminner mig om när maken gick igenom kroppsdelar på uzbekiska på en tandläkarmottagning, med barnen (medans dom väntade på sin tur) och en svensk man mittemot trodde att dom hade just uppfunnit ett eget språk!

    intressant hur det ses när det kommer från en svensk eller om det är från en utländsk mamma…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s