Julen 2013

Det var en fridfull jul, och ännu fridfullare med ett flera timmar långt strömavbrott – så det blev bara mysigare 😉

Bara för att det är gott, hade vi ett nästan helt hemlagat julbord: Jag har gjort tjälknul av älg, leverpastej av våra lamm, saltat in supergod skinka av hemgris, gjort senap, lagt in två sorters sillar, gravat lax, gjort rödbetssallad, kokat älgtunga och så gåbens köttbullar, svärmors mjukkaka och Dezis lammsylta. Och så klart, vår egna potatis som fick kokas på gasolköket.

Ja och så har jag bakat saffransbröd och gjort pepparkakor, egen deg förstås och lite godis. Inte för att jag haft lite att göra eller för att skryta – utan allt för att det är gott.

Alltså julbord, mest lokalt, inga tillsatser, ja och allt det där. Julen har ju av tradition varit helgen när man kunnat pusta ut efter höstskörd och slakt, och det var kallt så man kunde förvara maten. Därifrån kommer julmatstraditionen, inte kommer den från charkdisken. Jag fattar att folk som bara äter köpesmat, inte är så förtjusta i julmat. Vi hade köpt prinskorvar, men de har vi inte ätit än.

Och så har man tid att umgås på julen. Det är väl det viktiga, att alla som kan försöker vara lediga och infinna sig på samma plats 😉

Så det är väl grejen med julen, man anstränger sig och så kan man vara lite ledig i några dagar. Det behövs, speciellt i år när vi byggt panncentral, fårhus, hönshus, ja och målade huset samt skött flera jobb samt våra egna företag. Puh, nu vilar vi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s