Bild

Här är lammen

image

Lammen mår gott, de håller inte på svimma – annat än av välmående. De ligger och idisslar efter en brunch ute på den frodiga vallen.

Sunt tycker jag, betesdjur och vallodling är många gånger grejen i Sverige. Speciellt i norra delen, här kan vi inte odla så mycket annat än vall – gräs alltså – i större mängder. Det går att odla potatis, korn, rybs och en del grönsaker. Och då äter dessutom inte huvuddelen av befolkningen här uppe så värst mycket potatis eller korn. För det duger inte. Chips och pommes frites med utsocknes potatis, kanske utländsk, bröd med råg och vete, bananer, sojabönor, avokado. Det äter folk, lite olika beroende på hur deras vanor och tankar om hälsa ser ut.

Så betesdjuren då, de betar på marker där inga grönsaker odlas eller kan odlas, de tar tillvara på återväxt på åkrar och sly på gamla hävdade marker. Som på bilden. Det är mark som legat i träda de allra flesta av de senaste 50 åren. Där växte sly, rallarros, hundkex, allehanda ”långgräs” och mer sly. Det hade inte odlats vare sig vitkål, meloner, bananer eller tomater där, om inte jag hade haft fåren. På naturbeten gödslar djuren själva, det som de äter kommer tillbaka till jorden. Det är bra för biologisk mångfald, vissa växter finns nästan bara där betesdjur är eller varit.

Så läs gärna detta – länk här 🙂

 

En reaktion på ”Här är lammen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s