Glad sommar

Den här sommaren har jag lyssnat till flera sommarprogram, dock aldrig när de sänds för jag jobbar mycket – utan nedladdade i mobilen. Och jag har blivit glad av så många, eller gladare.

De senaste programmen hörde jag igår, medan jag var tvungen att ta ett par tre timmar med balplaståtervinningen. Det är ett skitigt och tungt arbete. Men jag hann tänka mycket på hur det jobbet ska förbättras till nästa säsong. Jag är mycket för sådant, tråkigt arbete ska förbättras, snabbas på med och effektiviseras så långt det går. Och till denna vinter har jag nu lösningen.

Sedan var det så roligt, jag lyssnade till forskaren i nanoteknik Maria Strömme medan jag slet. Hon gör precis likadant med tråkiga jobb. Någon hade jämfört henne med Gunde Svan som finslipar saker som exempelvis; att torka sig så fort som möjligt efter duschen. Maria har förutom sina lyckade forskningsresultat utarbetat en optimal teknik att sortera sina tonårsbarns tvättade nästan likadana vita sockar – snabbt – hon har lite av tekniken som när man spelar memory och kollar av raden av sockor medan hon hänger annan tvätt.

Det där är också min strategi, jobba fort med rutingrejor. Varför undrar kanske en del? Jo, för om man någon gång ska få vara ledig måste man skynda på rutinarbeten. För om man har mycket man vill göra så gör man saker hela tiden. Man hittar på nya saker. Har man det tempot att man nästan hela tiden gör saker, är återhämtningen där man bara är viktig. Med andra ord, jag tycker också om att skynda mig och jobba fort för att jag ska få stunder när jag sitter och äter i flera timmar, umgås med folk som ger en energi, läser eller tittar på spinnfilmer på Youtube.

Onekligen vill jag jobba fort när det gäller grannlaga jobb också. Men då tror folk att med automatik att man slarvar – men det gör jag inte med det som är noga. Det gör inte Maria Strömme heller, förmodar jag, hon har lyckats mer än bra på jobbet.

Vad sa Maria Strömme mer då? Jo jag blev förbaskat glad över att höra över forskningsresultaten om vad nanoteknik används till. Jag tänker på utvecklingen av läkemedel, helt nya batterier som inte tär på jordens resurser och så vidare. Tänk att det finns så mycket hopp när det gäller helt nya behandlingar mot cancer. Och att de till och med är på gång att kunna behandla artros. Jag som tänkt att när jag en gång ska byta knäled så har de säkert uppfunnit nya och bättre proteser. För första gången tänker jag nu att det kanske kommer att gå att behandla. Yes, jag hade rätt – har alltid tyckt att det borde gå eftersom vi kunnat åka till månen i snart 50 år.

Jag lyssnade också på Åsa Jinders sommarprogram, vilket var bra. Det var mer av temat med hur man reser sig, finner sig själv och handskas med en trasig barndom. Det verkar som att Åsa är precis lika gammal som mig, när hon pratar barndom och 70-talet känner jag igen mycket. Vadå framtidsdrömmar, de duktiga på högstadiet gick ekonomisk linje, de mellanbra sociala och de inte så bra distribution och kontor och så vidare. Jag gick inget utav det, började med en ettårig kurs istället, men gick sedan komvux, en folkhögskolelinje som var väldigt svår att komma in på och sedan universitetet. Kringelikrokar, många unga idag är mer målmedvetna. Tror jag.

När vi åt middag igår skulle jag berätta för min man om hur det kom sig att Åsa Jinder hörde nyckelharpa för första gången. Det var en tragisk historia om en olycka och hur hon, pappan och syskonen råkade hamna på Delsbostämman. Jag kan inte höra talas om sådana där olyckor utan att börja gråta, förmodligen för att jag varit med om en för länge sedan. Det var också intressant att höra Åsas resonemang om hur man försöker att uppfostra egna barn så de ska få med sig något annat än en själv fick.

Jag tror att jag lyckats ganska bra med det, förenklat är det så här; själv är jag rädd för allt och mina vuxna barn är inte rädd för något. Ja det var en del igenkänning av generationskamraten Åsa. Däremot hade jag det himla mycket bättre, i alla fall på det sättet att jag aldrig såg en full person i barndomen. Men jag tänker mycket på de som har och hade det. Hur de måste bygga upp ett så kallat vanligt familjeliv som vuxen, utan att egentligen ha en aning om hur det är. Och för det mesta upptäcker de att det inte finns några vanliga familjeliv.

Så intressant var det alltså att skita ner sig med balplasten igår. Imorgon ska de till uppsamlingsplatsen. På kvällen igår var jag rundan till alla fårgrupperna, gjorde iordning till nya hyresgäster i huset och till slut gick jag och duschade sent på kvällen. Det bara rasade smuts och skräp från innanför kläderna.

Men nu är balplasthanteringen rationaliserad till nästa år. Men det finns många rutinjobb kvar att göra medan jag lyssnar på Public service. Det är jäkligt effektivt att göra saker samtidigt; tänka och arbeta.

Men vad många bokstäver, nu kastar jag in en bild.

Nästa år kan jag byta knivar i slåttermaskinen också. Bra så får jag lyssna på sommarprogram.

Nästa år kan jag byta knivar i slåttermaskinen också. Bra då kan jag lyssna på sommarprogram.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s