Den viktigaste frågan

Ja nu börjar det dra ihop sig för vårt öppna samhälle, det är så lätt idag att bara läsa sådant du vill läsa och hitta likasinnade i alla läger, som håller med om precis vad du tycker – på gott och ont, vilka åsikter det än gäller (främlingsfientlighet, spinna spinnrock, energikällor, extremismen, you name it).

Hatet har fått sådan plats, vuxna män hotar att våldta en 17-åring för hennes åsikter, och delar någon en länk om människors lika värde på Twitter kommer nättrollen direkt med mer eller mindre förtäckta hot. Det är så lätt att driva propaganda, och få mobben med sig, som i fallet i ledaren i länken – läs den gärna i helhet om det kan gå när journalister sköter sitt jobb. Här är ett citat:

”Här och nu måste den som vill ha ett öppet samhälle och pressfrihet ta ställning. Det här är inte en fråga om höger eller vänster, det här är en fråga som överskuggar det mesta och där det inte borde vara några svårigheter att enas för de allra flesta i den politiska sfären. Stridsyxor måste begravas och detaljer glömmas bort för en stund. Positionering och polarisering göre sig icke besvär.”

Polarisering betyder ”framkallande av motsättningar” och ”understrykande av olikheter”.

Och det är något som jag är ”ini helvitis” less, både på kommun- och riksnivå. Att man ska bygga de mesta av åsikter på konflikt, bara se till andras olikheter, hitta fel och klaga innan man försökt göra något själv.

Jag kommer från en småbrukar- och företagarkultur där man hjälpt varandra för att överleva genom sekler. En företagare måste behandla folk lika, man är trevlig som förstahandsval, annars blir det svårt att få ihop till en lön.

Men jag förstår att vi lever i en globaliserad värld. Folk vet inte vem den utländske bonden är som odlar den där vitkålen på butikshyllan. Och då är det lätt att skita i om hon/han får lön som går att leva på – eller om bonden är extremt otrevlig och går bärsärk där hemma på byapuben. Det jag vill säga är att mycket är anonymt idag, vi ser inte sammanhangen.

Många har till och med svårt att se hur folks flyttningar berikar och utarmar. Bara i vår lilla ort har många flyttat till och berikat, både från Sverige och utlandet. Och framför allt så har väldigt många flyttat härifrån på grund av urbanisering, och de har i högsta grad berikat och berikar det samhälle de flyttade till. Jag kan känna stor sorg, inte bara för de tragiska människoöden som finns och flyr från exempelvis Syrien, men också – vad blir kvar där? Tänk på all kompetens som försvinner. Sådant vet vi glesbygdsbor hur det är, om än i mycket mindre skala.

Samtidigt är det inte så svårt att förstå hur det kan finnas sådana extremister som de i Syrien. När svenska vuxna män sitter och hotar att våldta en 17-åring för hennes åsikter. Eller när hela mobben går igång för att ett par journalister gör sitt jobb.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s