Inte lätt svar

Jaha, då var årets får- och geträkning gjord. Modernt, man behöver inte stå och räkna djur som rör sig. Istället kollar man i Elitlamm, och där står det 45. Själva rapporten gör man på Jordbruksverket med BankID. Nu för tiden funkar sådant där fint.

Folk som inte är i fårbranschen frågar ofta hur många får man har.

De som är i fårbranschen frågar hur många tackor man har, för det är liksom det som är grejen.

Så det för med sig att jag får fundera på när folk frågar hur många får jag har, vad de menar. Man räknar ju inte lamm egentligen, för de är ju alla i en övergångsfas till att bli antingen egna livlamm – alltså kommande tackor eller livlamm till försäljning eller mat för en själv eller andra.

Som exempelvis på måndagsmorgon hade jag 48 får. Och mitt på dagen hade jag 45 – för vi hemslaktade tre lamm. Så antalet varierar ofta.

Men när man får fundera på hur många man har av får i största allmänhet, tar det ju en stund innan jag svarar. Då säger folk alltid: ”Jaha, höhö, det är väl som lapparna, man vill inte säga hur många man har”.

Men det är inte att jag inte vill, det är liksom en fel ställd fråga.

Jag förstår att det är än svårare för samerna att svara på hur många ”renar” man har. Kalvar, vuxna, innan eller efter slakt? De står nog sällan på rad heller så de är lätträknade, men visst räknas de. Men det däremot är nog mer arbetsamt.

Jag däremot tittar bara i Elitlamm, avelsprogrammet, i mobilen eller datorn.

Så nu har jag meddelat Jordbruksverkets Får- och geträkning.

45 stycken får. Inga getter såg jag någonstans.

Antalet ska minskas ytterligare, några lamm till ska antingen säljas till liv eller åka i frysboxen.

Det skulle vara lätt att svara idag. Men det roliga är att alla som inte håller på med får frågar samma och det som har får frågar på sitt sätt.

 🐏

Jag upptäckte igår att jag har emojis i datorn, det hade jag ingen aning om. Jag leker ju aldrig med den.

Bilden nedan tog min kusin Anders i våras, när vi skulle frakta får med båt till Fårholmen. Jag hörde med sonen, han längst ner till höger, om han kunde hjälpa till med lastning från hästtransport till båt. Och av en händelse hade han massor av kompisar med. Där Anton är, finns ofta mycket folk.

Go-lammen! Men i april får vi fler. Drygt 70 skulle jag gissa. Jag tror att vi hade 110 får och lamm sammanlagt i somras.

13331087_998793896824349_7958357522863577270_n

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s