En liten resumé

Det har varit ett bra fårår, 2016, fina lamm, fin finull, jättefint garn, bra skinn. Vi skaffade våra första fem tackor på hösten 2011, så det har gått fem säsonger nu. Så nu flyter det på riktigt riktigt bra. En liten sammanfattning av de fem åren:
Det har varit mycket att sätta sig in i djurskötsel, administration (bokföring, stalljournaler, maedivisnaprogram, Gård- & djurhälsan, provtagningar, regler, regler och regler från Jordbruksverket och EU. (Och nya regler under tiden, vilka är bra för att underlätta spårning av smittor och ha koll på djurvälfärd), samt bygge av fårhus (har rest alla stolpar, och burit varenda bräda själv) inklusive administration med ex förprövning och mer djurskydd (jag brydde mig inte om att söka investringsstöd eftersom det hade inneburit än mer administration som jag inte hade tid med då.)
Sedan har jag satt mig in i slakt, fårklippning, ullhantering, skinnhantering, förädling av skinn och ull (tvätta, karda, handspinna, färga och det här med spinnerier, färgning av garn, samarbetspartners) samt regler vid köttförsäljning, öronmärkning, livsdjurförsäljning, inköp av djur och transporter. Försäljning av allt kött samt andra produkter, marknader. Jag säljer allt kött själv, det är inte lite jobb – stressigt med färska varor – det måste klaffa.
Och inte minst det här med beten och hagar har varit en del att lära sig; stängsel, betesplanering, förflyttningar till och från beten med vagn, till fots och med båt och flotte. Tack alla som hjälpt till; våra barn, Sarah och Jonas med familj, Ingegerd och Vinna med flera.
Och tack till ”gåben” (mannen) Sture, som är behjälplig i tunga saker, har jour när jag är på andra jobb eller de otaliga ideella grejorna – trots att han har två egna jobb, i Omsorgen och som deltidsbrandman.
Tack till bondekompisarna i bygden, för råd och stöd!
Och så EU-stöd, det är väl värt att ha Hushållningssällskapet, Maria som konsult. Jag betalade också för att få foderanalys och foderstat gjorda, jag tycker jag har annat att göra än att sätta mig in i det också 😉
I december skickar man in rapport till Får- och geträkningen, det gör man varje år. Mycket av sådant där gör man direkt på Jordbruksverkets sida med bankID, och det fungera numer klanderfritt – så har det inte alltid varit. 47 st djur står det i min stalljournal/avelsprogrammet Elitlamm just nu. Men då finns åtminstone 7 tack- och bagglamm som ska antingen säljas eller slaktas till våren.
Så bilden då? Jo, det är den senaste fortbildningen, skinnsömnad. Tyvärr har hag redan de beställningar jag klarar av till jul. Men nästa jul ska jag ha mer av sådant här. Däremot finns jättefina skinn till salu för den som vill prova på att sy själv. Just finullen är mer än varm eftersom den är så extremt finfibrig. Jag har även sytt av det vegetabilgarvade, så det passar även kromallergiker.
Allt det här hade förstås gått ännu fortare om jag inte haft andra jobb och grymt mycket ideellt jobb; Hantverksveckan, Överkalix kulturförening, diverse ideella projekt, Hushållningssällskapet, politik med mera). Och så lönearbetar/frilansar jag med annat, tidigare hantverks- och kulturprojekt och numer böcker och annat skivande – utbildad journalist och litteraturvetare med mera – dock inte husdjuragronom 😉
Det här med skinn var grymt kul, rejält, nyttigt, hållbart. Inspirerande med egen design också, detta mönster är inspirerat av en juldekoration av Vifast Björklund. Det är lägga at trånga upp originalen i köket nu. Jag bärbar där, fär jag har inte fixat inne- eller utegran, inget julbak, inget lagat av julmat, nästa inget julstädat.
God jul alla som följer Jakobgården här och på Facebook! Det är roligt med hejarop och kontakt i ett många gånger ensamt arbete!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s