Början på januari

Så nu börjar betesplaneringen.

Det senaste i fårsverige är att leasa ut djuren till bete, och ta betalt.

Jag vet en som tar 300 kronor per tacka, plus att den som arrenderar fåren håller med stängsel. Denne har dessutom ett eget produktionsplatsnummer samt står som djurhållare (ansvar för fåren och daglig tillsyn). Den som äger fåren samlar ”bara” ihop djuren, sköter administrationen och skjutsar dem till betet. Och så hämtar dem i slutet på sommaren eller vad det kan vara. 300 per tacka, det blir några tusenlappar om du har många får – plus att man slipper massor av arbete och eventuella inköp av egna stängsel (det är alltid något som ska kompletteras annars).

Men det ska jag inte göra, inte nu i alla fall. Jag tror att det svåraste är att hitta någon som är kompetent som djurhållare. Ojoj, det är så många som tror att får sköter sig själva. Det är mycket jobb med att kolla djuren varje dag så de inte blir sjuka, att kolla stängsel och att hålla koll på lösspringande hundar eller andra faror. Det mesta jobbet är ändå förutom själva räkningen av djuren och kolla deras allmäntillstånd att kolla betet. Är det för kort eller för långt gräs, hur ser det ut med löv, hur länge kan det tänkas ta innan fåren ska flyttas? Är saltstenen slut?

Men. En gång har jag lånat ut tackor, och då var det till en som verkligen förstår sig på djur. Hennes släkt och halva byn var engagerad. De fåren fick en himla bra tid, så ompysslade har de aldrig blivit här. Fast så kompetent är det inte vanligt att folk är. Men är de det kan jag gärna låna ut dem gratis.

Vi har också egna åtagande för betesmark, områden som måste betas varje år. Så allt för många får kan man inte sprida ut på andras mark. Däremot räcker det att låna in mark till viss del, utan att man får betalt och med egen daglig tillsyn av djuren. Och att det blir himla lagom med betet. Folk är i allmänhet glada av att ha får som betar av marken, hittills har bara en tyckt att det var bättre att marken växer igen.

På en av bilderna nedan är det obetat. Gissa vilken? 🙂 Haha, kolla gåben står ju i långgräset på den bilden. Bara huvudet syns, och han är nästan två meter lång.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s