Tyckande……

…..av mig, om mig, om omgivningen och om kommunen i allmänhet. Redigerad på grund av ändrade omständigheter,

Säga vad man vill, det är roligt att försöka hitta arbeten och kämpa för att få in pengar. Jag har hållit på i många år nu, och det går bättre – mycket på grund av att många investeringar i både utrustning, kontakter och arbete är gjort. Saker går ju sakta när man gör flera jobb också.

Ekonomiskt hade det varit bra att ha timmar med lönearbete, ett där man vet vad man ska göra – och så får man lön för tiden man varit där. Jag är en som tycker i stort sett alla jobb är roliga, och får man betalt har man inget att klaga på.

Men jag söker inte lönejobb i någon större utsträckning, det måste ju stämma in med den egna verksamheten.

Och det här att söka jobb. Det är svårt på en liten ort. Dels finns det relativt få jobb, inte så varierat utbud. Jag sökte ett timjobb, men då kom jag inte ens på tal först. För att en annan ”hade frågat före”, det var tydligen viktigare än att jag hade tagit kompetensen före. Men det blev sen ändrat, kanske av flera orsaker. Det är ju inte heller lätt för arbetsgivare att få timvikarier, de som går på A-kassa är ju tvungna att tacka ja till heltidsjobb. Självklart, kan jag tycka. Jag kommer i alla fall inte att söka något heltidsjobb inom överskådlig framtid, men man ska aldrig säga aldrig – en dag kanske det dyker upp ett mer än bra jobb med bra betalt. Och A-kassa, hahaha, minns inte vad det var. Gudskelov, skönt att slippa satasvamlet.

Jag har i alla fall svårt att förstå hur man som arbetsgivare inte vill veta vem som är mest kompetent, när man har flera sökande som inte har jobbat på arbetsplatsen innan. Och det där är lite grejen med att bo i en liten kommun. Vad ska man ta in folk på intervju, när man redan känner alla? Fast så är det inte. Denne arbetsgivare och hela kommunen känner inte mig, vet inte vilka kompetenser jag här, vet inget om mina fysiska och psykiska förutsättningar. Många arbetsgivare är inte heller kompetenta att förstå vad en utbildning betyder – det finns en del sådana faktiskt. Blabla Livets hårda skola.

Lite så är det på mindre orter, folk som man känner och inte känner har en bild av alla och envar. Antingen tycker folk om mig att jag är välutbildad, driftig, social, rolig och kompetent. Eller så tycker man att jag är dålig i allmänhet, jag är rak och tycker inte alltid samma som de som vill bestämma. Men jag har väldigt få ovänner, måste jag säga. Jag har haft ett par tre stycken som gjort allt för att klaga på saker jag gjort de senaste åren. Men inte bryr jag mig nämnvärt om det, jo en del saker ideella har jag slutat med därför. Och inte har jag sett att klagomuren gjort detta vare sig bättre eller gjort det överhuvudtaget sen, haha.

Det är sällan folk som inte känner en annan tycker något neutralt om andra, folk ska kategoriseras. Fast det där vet jag ju, har läst om det i psykologin.

Ibland blir ju folk rädd för de som tycker mycket, speciellt kanske om man är kvinna. Karlar är det annat med, det kan till och med vara öppet rasister och ändå anses som kapabla att utföra arbeten – bland folk – fast man undrar hur det går om exempelvis kunder inte är lika värda.

På tal om tyckande:

En jönsig sak jag hört i veckan, på ett möte, var att någon eller några klagat på kommunalrådens videosnuttar. Varför, jo för att det hade tyckt lite. Väldigt lite egentligen.

Vad fan lever i för värld om inte ett par kommunalråd som står i media med sina ansikten ska få tycka något? Men det är klart, somliga har monopol på tyckande samt värnar om demokrati, så länge folk tycker lika som dom själv.

De där filmerna var för övrigt väldigt neutralt hållna, och de berättade kort vad som hänt och var som är på gång i kommunen. Jag kan tycka det var jättebra för mig som inte har tid att ringa runt och fråga alla politiker på kvällarna vad som hänt och vad som är på gång. För att inte tala om att folk i landet som bryr sig om Överkalix gillar filmerna, vi vill ju ha intresse för orten, inflyttning och investeringar utifrån bevars.

Jag sa en gång till om en facebooksida med flera administratörer att så fort man tycker något, kan man skriva sitt namn under. Och inte bara tyckande, jag vill bara förknippas med mina egna språkliga fel också. Jag försöker skriva under längre saker själv. Om jag skriver på Hantverksveckans Facebooksida att det är kurs i blabla den 9 aug eller möte här och där. Det är neutralt. Men om jag börjar skriva långa haranger om hur bra någon är, och tycka en massa – då är det kanske bäst att jag skriver mitt namn under. Detta är ju inte minst viktigt på politiska sidor där flera partier delar sida.

Haha, å andra sidan, skriver man sitt namn under att man informerat eller tyckt något, så kan ju janteklubben tycka att man ”tar åt sig äran”. Det har jag också upplevt när jag delat trevliga händelser. Men det är ju extremt ovanligt. De flesta ser samarbeten som ett bättre sätt att vara och samarbetar också. Jag har många företag och föreningar som jag samarbetar så mycket jag hinner med. Hade jag haft tid hade gjort det ännu mer.

Vad handlade det här om egentligen, haha. Tyckande och att bjuda på sig själv. Och bilden av sig själv och orten. Vet ni, det mesta är verkligen jättebra!

  • Företagarkollegorna inte minst. Toppen, hjälpsamma!
  • Och alla ideella krafter.
  • Politiker i olika partier som vill kommunen väl, som tänker mer på den än sin egen vinning. De som förstår att man kan tycka olika.

Det bär av ikväll att jobba åt annat företag, det ska bli kul. Har jobbat lite åt ytterligare företag i veckan. De som vill ha saker gjorda och vet att jag gör det, anlitar mig – det är ju ett bra betyg.

Nedan är Djupträsk för ett par år sen. Vi har ännu is på träsket, idag, i år.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s