Zzzzz

Det gick jättebra att tapetsera sovrummet själv igår. Mannen uppehöll sig i uthyrningshuset och jobbade, så det fanns ingen att bråka med. Annars brukar det faktiskt gå bra för oss att tapetsera. Men det är i alla fall så att det fodrar mycket energi när vi ska göra något tillsammans – det gör vi för övrigt mycket när det gäller ved, fårflyttningar och annat fårarbete. Strawberry Fields heter tapeten,

DSC_7174.JPG

Vi är så vansinnigt olika, och det har sin för- och nackdelar när man arbetar tillsammans. Han tänker innan, för sig själv och kommunikation är inte hans grej. Det blir ofta ordentligt det han gör.

Jag är snabb, bestämmer taktik i steget, jobbar först och tänker sen – jag kan ändra mig blixtsnabbt om något annat går fortare och blir bättre. Och jag kan kommunicera alla mina steg. Det jag gör blir av, helst igår.

Jag blir naturligtvis utmattad av mig själv. Det jag inte orkar kan mannen orka att göra klart.

Vi hade internrevision på färjeleden i Rödupp i augusti. Och naturligtvis blev det prat om den stekheta sommaren med han som kom från Stockholmstrakten. Han hade hört av en utländsk bekant som är van med extremvärme, att man ska röra sig sakta och jobba sakta när det är varmt.

Det förklarar nog varför jag höll på dö flera gånger om i sommar. Ett exempel, vi skulle avmaska en lammgrupp. Min taktik var; vi gör det på morgonen (jag har ofta utmattat mig själv till på kvällen) – och sedan skulle det i teorin vara klart innan den värsta värmen kom.

Sagt och gjort. Vi började med att göra en hage, hämta och samla in djuren, fånga lammen, avmaska och märka, och skilja ur lammen till annan grupp. Fort skulle det gå innan värmen kom. Det hann naturligtvis bli väldigt varmt, och då skyndade jag mig mer och mer för att bli klar. Sen skulle jag valla tackorna till sin gamla hage. De gick en bit tillbaka jag vallade dem längst bort igen för att de int skulle kunna höra lammen. Så jag fick ju gå flera varv, jag sågade även ner stammar med löv för att de skulle få bra mat och stanna kvar.

Jag skulle sen och bada i älven. Men då hade baggarna smitit, i den stekheta solen här vid sjön ledde vi tillbaka dem. Sen gick jag upp på gården och hämtade mer stängsel.

Det blev sen bad. Jag kan säga, hade badet väntat två minuter till hade jag nog varit död idag.

Samma var det en stekhet dag när jag varit 16 timmar på färjan. När jag kom hem med 23-färjan hade fåren smitit. Jag är ju listig så jag räknade ut var de var och ledde hem dem en kilometer eller så. Men då fick mannen sätta upp en ny hage – han gillar att vara uppe på nätterna. Och han rör sig sakta under både dagar och nätter, då blir man uthållig.

Min nya taktik mot värmeslag blir således att röra mig sakta. Hur nu det ska gå.

Taktiken att hushålla med resurser är nog bra. För jobbar man med djur är det så lätt att något oförutsett händer – för de är just levande djur. Och känner de stressen av oss är det ändå lättare att något går fel.

Att hushålla med resurserna fick jag träna under mastodontpassen i värmen på färjan förra sommaren. För där måste man som ensamarbetare var alert ifall något händer.

Sen är det här hemma väldigt bra att vi kompletterar varandra. Men ibland är det tungt. Jag och äldste sonen jobbar bra ihop och fort går det. Vi tapetserade snabbt. Sen skulle vi såga taklisterna lika snabbt. Det gick det ju inte lika bra när det är något vi inte gjort. Då fick vi ringa till mannen och fråga hur vi skulle tänka.

Andra jobb är lättare för oss, därför att vi kan allt och behöver inte tänka, hahahaha!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s