Livdjur – finullsfår

Vi säljer livdjur, både baggar, tackor och lamm när det finns tillgång.

Alla är renrasiga – Svenskt finullsfår – och med i Elitlamm, med officiell härstamning och härstamningsbevis. De har även med i Maedi Visna-programmet och med M3-status. Besättningen är med i Svenska djurhälsovården – parasitprover tas två gånger om året. Inga tecken på fotröta finnes eller har funnits.

Våra får går in och ut när de vill.

Våra får går in och ut när de vill.

Våra får har härstamning från både Västerbotten och södra Sverige. Baggarna är med i Svenska finullsföreningens inventering.

Slaktkropparna har fått resultat R och O från slakteriet. Slaktvikter 13-22 kg, med målet att avla på större kroppar.

Ullen från våra får är både av finulls- och gobelängtyp – mest småkrusig finull. Den bästa svenska ullen, möjligen med konkurrens av merinokorsningarna som börjar komma. Men av inhemska lantraser är det inget som slår finull i mjukhet. Den har även glans, till skillnad från merino. Vi är med i en ullinverntering där kvalité och fibertjocklek mäts. Resultat kommer snart.

Finull, nyklippt.

Finull, nyklippt.

Avelsbaggar:

Strömnäs, som kommer från Birgitta och Kurt Karlsson i Havsträsk. De har varit med om att avla på rasen sedan 1970-talet i Västergötland. Strömnäs är stor och fin med väldigt fint krus/finfibrig. Han är född 2011. Färgen är vit. Han kan vi tänka oss att sälja eftersom han gjort sitt i besättningen, han har bara enstaka av ursprungstackorna kvar att betäcka.

Strömsnäs, född 2011.

Strömnäs, född 2011. Lika gammal som vår fårgård.

Nils kommer från Anna-Karin Gustavsson i Mjölby. Också hon är erfaren när det gäller avel av finullsfåret. Nils har längre och lite glesare staplar än Strömsnäs – och således en mycket fin fäll. Han är född 2014. Färgen är vit. Han behåller vi sannolikt ett par år till.

Våren 2015 föds de nya lammen. Vi kommer att ha både tackor och baggar till försäljning. Alla vita.

Mer info: Katarina Karlsson 070-272 82 47

Finullstackorna är väldigt bra mödrar. Normalt är det inga problem med lamning och anknytning. Tackan till vänster ligger och slickar sina två lamm, medan hon föder sitt tredje. Det enda som kanske inte är så bra, är att rasen ibland får nog så många lamm. Men vi har än så länge bara fått tre som max.

3 reaktioner på ”Livdjur – finullsfår

 1. Andreas Engdal skriver:

  Hejsan
  Jag heter Andreas och skulle vilja höra med dig om du har 4 finullstackor som är avvänjda. Och om du har de. Vad tar du för dom ??
  Mvh Andreas Engdal

  • ordvinden08 skriver:

   Hej, jag har inga avvanda lamm till salu just nu. De avvänjs i slutet på juli och mönstras 6 aug, då finns det många fina lamm till salu. Ettåriga tackor utan lamm finns nu, ring mig för mer info 😊 Mvh Katarina Karlsson 070-2728247

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s